Intervju med Gunnar Krantz

November 1998 arrangerade Gunnar Krantz en seriekväll på Inkonst. Han kallde den för Seriestaden – tre timmar med Malmöserier. Det blev en succé och artiklar skrevs om Seriestaden Malmö.

Gunnar Krantz gjorde sig känd inom fanzinkretsar i början av 80-talet och debuterade med albumet Alger, som vann Seriefrämjandets första Urhunden-plakett år 1986. Under 80-talets slut började han göra självbiografiska serier i verk som Cykelhippie och Punk Provocateur. Hans senaste böcker är de två retrospektiva publikationerna Största möjliga allvar och Från Superangst till Seriestaden som beskriver 80- och 90-talen ur olika perspektiv. Gunnar Krantz är även verksam som konstnär och har ställt ut på bland annat Louisiana. Idag är han universitetslektor i visuell kommunikation och enhetschef på Malmö Högskola. Han har tidigare varit kursansvarig på Serieskolan i Malmö och universitetslektor vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Han var med och initierade Seriecenter och myntade begreppet ”Seriestaden” om Malmö.

Vad är Seriestaden Malmö?
– Det är det samlande begreppet för allt som händer på serieområdet i Malmö. Vi har förlag som Egmont Publishing, vars serieproduktion utgår från Malmö, och Apart, som ger ut populära The Walking Dead. Vi har också Seriecenter som innehåller Seriefrämjandet, Seriestudion, Svenskt Seriearkiv, Serieskolan och Kulturskolans kurser i serieteckning för barn och unga.

Serieskolan har i hög grad bidragit till att befästa Seriestadens rykte. De som går på skolan kommer från hela Skandinavien och många stannar kvar efter sina studier. Sedan 2011 finns även möjligheten att gå vidare till studier på högre nivå, på Malmö Högskola i kandidatprogrammet Visuell Kommunikation och fristående kurser i seriernas teori och praktik.

Vi har också alternativa initiativ som C’est Bon Kultur och Tusen Serier som samlas på Hybriden, Dotterbolaget, en aktiv serieavdelning på Malmö stadsbibliotek, festivalerna I Seriernas Värld och AltCom och det nya galleriet Rum för serier.

Allt detta sammantaget skapar ett sammanhang som är unikt i norra Europa. Så bor här förstås många serietecknare också!

Varifrån kommer namnet Seriestaden Malmö?
– I november 1998 arrangerade jag en seriekväll på Inkonst. Jag kallade den Seriestaden – tre timmar med Malmöserier. Det blev en succé, med stor publik och ett par artiklar där Malmö beskrevs som Seriestaden framför andra. Sedan dess har det bara rullat på.

Gör Malmö skäl för denna titel?
– Malmö uppfattas utan tvekan som Seriestaden i Sverige. Begreppet har fått ett fantastiskt genomslag och här finns en bredd och ett djup på serieområdet som man måste åka till Frankrike, Belgien eller Japan för att hitta motsvarighet till.

Hur kommer Seriestaden Malmö se ut i framtiden?
– Det finns oerhört mycket mer att göra. Vi är bara i början och fokus har hittills mest legat på pedagogik och produktion; att utbilda serietecknare och sätta dem i arbete.

En sak som vi inte arbetat med i samma utsträckning är forskning och internationalisering. Men med våra internationella seriekurser på Malmö Högskola, avtal med bland annat Luca Art Academy i Bryssel och medlemskap i det internationella Cumulusnätverket för konst- och designskolor, skapar vi just nu förutsättningar för samverkan mellan Seriestaden Malmö och andra seriehuvudstäder runtom i världen.

Kommentar:
Artikeln publicerades ursprungligen i programmet för I Seriernas Värld 2009. Den har redigerats för publicering 2016.