Race

Du kan se fartfylld segling från första parkett. Under Red Bull Foiling Generation gör unga seglare upp om en plats i den internationella finalen nästa år. Vindsurfing SM och Allsvenskan i segling är andra fartfyllda tävlingar att beskåda från Västra hamnen. Välkommen i augusti!

Mer information på Facebook:

http://www.facebook.com/MalmoSailWeek

 

Foiling Generation 5-9 augusti

Red Bull Foiling Generation är en satsning där unga duktiga seglare får chans att vara med och tävla internationellt. Sedan tidigare är Red Bull involverade i America´s Cup och nu vill man hitta framtidens seglare. Till uttagningen i Malmö kunde seglare, 16-20 år gamla, söka oberoende av segelklubb. De vinnande lagen från sju länder möts i final 2016

En viktig fråga har bara varit hur seglartalanger ska ta steget från jolle till en 72-fots foilande kolfiberkatamaran i prisklassen 60-80 miljoner kronor? Det är den funderingen som ligger bakom tävlingskonceptet i Red Bull Foiling Generation.

Precis som i Americas Cup är utgångspunkten snabba katamaraner och hamnrace. Men här med en nedskalad båtkonstruktion för en tvåmannabesättning som heter ”Flying Phantom”. Det är en helt ny båttyp och världens första serietillverkade racingkatamaran med foilingteknik, god för farter uppemot 35 knop.

Under året arrangeras sju nationella deltävlingar runt världen, där tävlingen i Malmö är den enda i Sverige. Till varje stopp bjuder man in unga lovande seglare i åldern 16-20 år som under en vecka får träna och tävla med den nya båttypen. De bästa besättningarna kvalificerar sig till en världsfinal som avgörs senare i år.

I den internationella finalen står betydligt mer än ära och ett diplom på spel. Det avslöjar Hans Peter Steinacher, dubbel OS-guldmedaljör i katamaransegling och en av hjärnorna bakom konceptet:

– Vi letar efter världens bästa talanger. Vi ger dem en unik karriärchans som tar avstamp i Red Bull Foiling Generation, går vidare till Red Bull Youth Americas Cup och slutligen leder till seniornivå i Red Bull Sailing Team och Extreme Sailing Series.

Till den svenska deltävlingen vid Västra Hamnen i Malmö har tio lag tagits ut. Efter att ha introducerats till båttypen får besättningarna träna de inledande dagarna under överinseende av Steinacher och hans OS-partner Roman Hagara.

Fredagen den 7 augusti till söndagen den 9 augusti är tävlingsdagar. Då tävlar besättningarna i ett spännande knockout-format. Fyra båtar startar samtidigt, tydligt markerade i varsin färg (röd, gul, blå och grå). De två som korsar mållinjen först går vidare till nästa omgång. Startfältet minskas snabbt och till slut återstår ett finalheat med de fyra snabbaste besättningarna.


Vindsurfing - KONA SM 15-16 augusti


Kona One är en strikt entypsklass framtagen för att seglas av alla åldrar, nybörjare som erfaren.

Klassen är uppbyggd så att alla tävlar samtidigt mot varandra på lika villkor genom att seglarens vikt avgör vilken storlek på segel man använder. Det finns 4 st olika storlekar på segel där den lättaste personen har det minsta seglet.

80-120 deltagare och deras brädor beräknas vara på plats på Daniaplatsen i Västra hamnen. Det är planerat 7 st kappseglingar under helgen och dessa avgöras just utanför Västra hamnen så nära land att de kan följas av publik. Det är ett SM med tradition och hög status. Här tävlar tjejer och killar på lika villkor. Eftersom det är ett öppet SM så kommer deltagare från många länder.

 

Allsvenskan i segling 14-16 augusti

Allsvenskan i segling består av tre deltävlingar i Sverige, varav den andra går i Malmö under Malmö Sail Week. 18 klubblag tävlar med max 15 deltagare per lag. 45 race på tre dagar. De tre bästa får delta i Champion League Costa Esmeralda Italien i september.

18 klubbar utmanar varandra i tre deltävlingar för att göra upp om vilken klubb som är Sveriges bästa kappseglingsklubb. Konceptet kommer från Tyskland, där de har haft sin ligaserie i två säsonger och nu utökar denna med ytterligare en division. Serien gör att man kan följa klubbarna i tabellform och se upp- och nergångar och poängställningar mm.

Det är Svenska Seglarförbundet som driver Allsvenskan, men alla deltagande klubbar har möjligheten att påverka. Fokus ligger på hur Allsvenskan ska sprida seglingen som sport i stort. Förhoppningen är att seglingen ska bli enklare att förstå sig på när en serietabell finns, likt fotbollen, och man kan heja på sin stads klubb.

Fakta Allsvenskan Segling

  • 18 klubblag, max 15 personer i laget
  • 3 deltävlingar 2015
  • Upp till 45 race under 2,5 seglingsdagar på varje deltävling
  • 6 st tillhandahållna J/70
  • Topp 3 får tävla i Champions League
  • Botten 3 får kvala tillsammans med andra klubbar inför 2016

Deltävling 1, 22 – 24 maj, Saltsjöbaden, Stockholm
Deltävling 2, 14 – 16 aug, Västra hamnen, Malmö
Deltävling 3, 28 – 30 aug, Grötö, Göteborg