Grön stad – hållbara möten

Eftersträvar du att vara värd för en verkligt hållbar kongress? Då är Malmö platsen för dig. Staden har antagit en unik syn på hållbarhet där såväl miljömässiga som ekonomiska och sociala effekter är en del av ekvationen.

Allt som händer i Malmö görs med hållbarhet i åtanke. Nya, klimatsmarta stadsdelar växer fram, gamla utvecklas med ny miljöteknik. Målen är ambitiösa: 2030 ska hela Malmö försörjas till 100% av förnyelsebar energi, samt att Malmö stad har som miljömål att vara en klimatneutral organisation 2020.

Mellan 2017 och 2019 var hela Malmö Turisms verksamhet ISO-certifierad enligt ISO 20121. Vi valde att genomföra detta certifieringsarbete för att vi vill se vilka synergieffekter det kan få för hela näringen och destinationen Malmö. Detta utvecklande arbete gör oss på Malmö Convention Bureau ännu bättre på att hjälpa dig som arrangör att kunna genomföra hållbara möten i Malmö.

Två exempel på Malmö stads strävan att ligga i framkant när det gäller hållbara evenemang är den årliga Malmöfestivalen samt Eurovision Song Contest som hölls i Malmö 2013:

Malmöfestivalen är Skandinaviens största festival i stadsmiljö och detta medför ett stort ansvar. 2009 påbörjades ett systematiskt arbete för att festivalen ska påverka miljön mindre för varje år som går. Det arbetet har prisats och erhållit en rad utmärkelser. 2014 fick vi ännu en gång förtroende från internationellt erkända ”A Greener Festival Award” och svenska ”Miljömärkt Event – Håll Sverige Rent”. Malmöfestivalen ska vara miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar – både som evenemang och för framtidens Malmö. Festivalen ska bidra till en långsiktigt hållbar utveckling för stora evenemang och att ytterligare stärka Malmös profil som hållbar stad.

Malmö är också fantastiskt stolta över att vi lyckades genomföra ISO-certifieringen av Eurovision 2013, enligt ISO 20121. Att det lyckades så väl, betyder att det är möjligt att genomföra hållbara möten och evenemang i framtiden också. Från stort till smått så gör vi på Malmö Turism årligen en inventering gällande vad vi i Malmö kan erbjuda för hållbara alternativ gällande transporter, hotell och mötesanläggningar som arbetar med hållbarhet. Detta gör vi för att vi enkelt ska kunna visa upp vad det finns för hållbara alternativ i Malmö.

Checklista