Utställningsträdgårdar 2017

En av höjdpunkterna under Malmö Garden Show är de vackra och inspirerande trädgårdsutställningarna. Samtliga trädgårdar tävlar om titeln ”Best in Show” och Allers Trädgårds idépris på 15 000 kr.

Best in Show och utdelningen av medaljer
Alla utställningsträdgårdar bedöms och poängsätts av en jury. Når en trädgård upp till en viss poäng tilldelas medalj i motsvarande valör. Det finns ingen gräns för hur många trädgårdar som kan få en viss valör på en medalj, men det kan bara vara en trädgård som vinner priset ”Best in Show”.

Best in Show 2017 blev MODUL – Nurmela Trädgårdsform & Hirdman Trädgårdsbyrå

Juryns motivering:
Den vinnande trädgården är en skönhet som fick juryn att känna något extra. Rumsligheten är stark och spännande, med mycket att upptäcka. En intressant skapelse både ur ett arkitektoniskt och ett hortikulturellt perspektiv. Materialen samspelar väl med varandra, såväl hårda som mjuka. Rummet i sin helhet uppnår en balans. En trädgård som fångade vår uppmärksamhet, där vi stannade upp och utforskade de individuella växterna. Vår vinnarträdgård väcker nyfikenhet och vi ser den som en innovativ uppstickare, väl värd utmärkelsen Best in Show på Malmö Garden Show 2017.

Publikens pris
Ibland tycker besökarna och juryn olika. Därför har Malmö Garden Show även ”Publikens pris” där du som besökare får möjlighet att rösta på den utställningsträdgård som du tycker är finast.

I år valde publiken följande trädgårdar som sina favoriter:

  1. En skön hörna – Almbacken trädgårdsdesign i samarbete med J. Larsson & son. 676 RÖSTER
  2. Ravinens hemlighet – Sofiero Slott och Slottsträdgård.443 RÖSTER
  3. Plant Truck – Hvilan utbildning.226 RÖSTER

 

Världskänd trädgårdsdesigner
Specialinbjuden till årets Malmö Garden Show är den världsberömde trådgårdsdesigner Stefano Passerotti. Han kommer visa upp sin trädgård ”Rugiada mente della natura” som deltar utom tävlan. Stefano Passerotti har vunnit flera priser för sin trädgårdsdesign och han fick 2016 utmärkelsen ”Best in Show” på den prestigefyllda Singapore Flower Show.

Ladda ner årets programfolder

Under 2017 medverkar följande utställningsträdgårdar på Malmö Garden Show:

 

 

En skön hörna

Almbacken trädgårdsdesign i samarbete med J. Larsson & son

——————– Vinnare Publikens pris ——————–
“En skön hörna” skulle kunna vara en del av din trädgård, eller kanske hela din trädgård. En plats för vila och reflektion eller samtal och skratt.

Tanken med detta trädgårdshörn är att du ska finna inspiration och få konkreta idéer att ta med dig hem till din egen täppa. Växt- och materialval, färger och stil är hållbara och tidlösa, men ändå distinkta.

Sittplatsen skuggas lätt av pergolan under soliga dagar. Snickerierna alternerar mellan vertikala och horisontella linjer i en enhetlig färg som lyfter fram grönskan. Markbeläggningen utgörs av tegel och singel av natursten. Krukor och vattenbad är utförda i vackert oxiderat cortenstål. Växterna är valda så att trädgården skall vara lättskött och vacker året om. Vatten ger trädgården en extra dimension. Himmel och trädkronor reflekteras i vattenytan som ibland krusas av vinden.

Trädgårdens reflektioner

Ehr Trädgård
Hur reflekteras du i din trädgård? Är det ditt ordningssinne, din känsla för färg eller ditt brinnande matintresse? Oavsett om det är medvetet eller inte kan trädgården säga mycket om dess ägare – ibland mer än vad man tror.

Temat i den här utställningsträdgården är reflektion – både inre och yttre. Genomgående i trädgården finns olika reflekterande material. Vattenspegeln bildar en länk mellan de olika delarna i trädgården, där det stilla vattnets mjuka yta mot den hårda plåten skapar en kontrast som blir en effekt i planteringen.

Spaljéväggarna ses från den ena sidan som en installation med reflekterande ytor, och från den andra bildar de ett omslutande rum. Ytans reflektion ”trollar bort” rummet och gör trädäcket mer undangömt. Formen på väggarna kramar om sittplatsen och skapar lugn. Här finns tid för inre reflektion, att läsa en bok eller att bara vara.

Plant Truck - den mobila trädgården

Hvilan Utbildning
Med den här idéträdgården vill vi ta trädgården till staden. Vi har skapat en plant truck (en grön version av food truck) som är fylld med ätbara växter. Idéträdgården består av en hårdgjord yta skapad av våra anläggningselever och är tänkt att se ut som ett stycke utskuren urban miljö där vår plant truck är parkerad intill en trottoarkant. Den hårdgjorda ytan är förutom plant trucken fylld med flyttbara odlingslådor och mobila oljefat fyllda med grönsaker, örter och bärbuskar.

Vår mobila trädgård är tänkt som en grön mötesplats som kan flyttas från stadsdel till stadsdel och erbjuda stadsbor nyskördade örter och grönsaker eller självplock på bär samtidigt som det finns plats för umgänge och nya möten. Mycket av växterna är odlade av våra odlingselever och för den som har en egen trädgård finns spännande, ätbara växtkombinationer att inspireras av.

Watercrystal Showgarden

Makan
Trädgården är en skyddad damm där smådjurslivet kan blomstra. Kristallen fångar upp daggen från tidig morgon och skapar ett hälsosamt mikroklimat.

De olika ringdelarna i dammen består av grupper med olika vattenväxter som rengör dammen i deras väg. I mitten av dammen finns en pump som cirkulerar vattnet från mitten till den första ringen. Dammen är tre meter bred och kristallen mäter fyra diameter.

Besökare kan sitta på kuddar som är gjorda av återanvänt gummi från av cykeldäck. Gångarna är skapade av vit sand.

Den omgivande trädgården är fräsch och välkomnande för både insekter och besökare.

MODUL

Nurmela Trädgårdsform & Hirdman Trädgårdsbyrå

——————– Best in Show ——————–
Idéträdgården MODUL bygger på mötet mellan arkitektur, trädgård och människa. Det är en balansakt som handlar om att ta plats, göra plats och uppleva plats. MODUL är ett trädgårdsrum omslutet av konstruktion, där växterna tillåts breda ut sig och där människan svävar en bit ovanför marken.

Gränserna som definierar inuti och utanför är det som skapar trädgårdsrummet. Upplevelsen ligger i rummets trösklar – hur åskådaren tillåts att uppleva trädgården.

Det delvis slutna rummet skapar nyfikenhet och upptäckarlust. På utvalda ställen tillåts vi se glimtar av det som finns där innanför; färgspelet i bladverken, skuggor och ljus som vandrar; en detaljrik växtkomposition och kontrastverkan i färg och material.

Doktorns ordination

SLU Alnarp
Tänk dig en plats, ett speciellt rum som du kan gå till enbart för att slappna av och tanka energi. För att samla tankarna, låta sinnena vila och både fysiskt och psykiskt återfå kraft. Ett sådant rum finns rakt utanför våra hem, i våra parker, i våra trädgårdar, skogar och landsbygder. Hälsoträdgårdar och terapiträdgårdar i olika former finns nu på flera håll runtom i världen, för att läka och hjälpa mot många olika tillstånd.

Vår trädgård visar en liten bit av just en hälsoträdgård, där både plats ges för aktiviteter som är restorativa såsom att påta i odlingslådorna, och rum för enbart vila  där man kan ligga och lyssna på vindsuset genom gräsen. Förhoppningsvis känner ni besökare ett lugn och en avslappnad känsla när ni tittar in i trädgården och blir inspirerade till att stanna upp och bara njuta av allt det vackra i naturen, för det är det som doktorn rekommenderar.

Ravinens hemlighet - en liten bit av Sofieros dramatik

Sofiero Slott och Slottsträdgård
Sofiero är för många förknippat med Gustav VI Adolfs rhododendronsamling som väller ner i ravinerna i det före detta kungliga sommarslottets park. I år firar Sofiero att den första rhododendronplantan i parken fyller 110 år. Därför inspirerar dessa raviner utformningen av Sofieros idéträdgård till Malmö Garden Show.

I den här trädgården är en mjuk gräskulle genomskuren av en klyfta där två branter på varsin sida, planterade med rhododendron, omsluter en liten trädgårds-oas. Förebilden är en naturlig ravin med en liten bäck som rinner igenom, men i stiliserad version. Man tar sig igenom trädgården på spångar av trä, ett litet trädäck i mitten erbjuder plats för att slå sig ner och njuta av trädgården.

Den här trädgården manifesterar tanken om den lilla hemliga trädgården som ett privat litet paradis. Även om skalan är väldigt mycket mindre ska man uppleva en del av färgrikedomen, den dramatiska topografin och den oslutande lite hemliga känsla man får när man befinner sig i ravinerna på Sofiero.

Oasis activa

Tre Gröna
En liten trädgård som erbjuder lekfullhet, brukbarhet, lust och liv. Det är Oasen där återbruk speglas i materialvalet, och tanken om att det ska vara enkelt och hållbart finns med från planering till förverkligande. Vi vill tilltala den lilla människan såväl som den stora.

Oasis activa ska vara den plats där man helst av allt vill spendera sin tid, både i vila och förströelse.

Deltar, men är inte med i tävlingen "Best in Show":

Stefano Passerotti - Rugiada mente della natura

Specialinbjuden till årets Malmö Garden Show är den i trädgårdskretsar världsberömde trådgårdsdesigner Stefano Passerotti. Han kommer visa upp sin trädgård ”Rugiada mente della natura” som deltar utom tävlan. Stefano Passerotti har vunnit flera priser för sin trädgårdsdesign och han fick 2016 utmärkelsen ”Best in Show” på den prestigefyllda Singapore Flower Show.