Utställningsträdgårdar 2018

INGET MALMÖ GARDEN SHOW 2019 – MEN 2020 ÄR VI TILLBAKA. STÖRRE, LÄNGRE OCH BÄTTRE ÄN NÅGONSIN!

En av höjdpunkterna under Malmö Garden Show är de vackra och inspirerande trädgårdsutställningarna där samtliga trädgårdar tävlar om titeln ”Best in Show”.

Best in Show och utdelningen av medaljer
Alla utställningsträdgårdar bedöms och poängsätts av en jury. Når en trädgård upp till en viss poäng tilldelas medalj i motsvarande valör. Det finns ingen gräns för hur många trädgårdar som kan få en viss valör på en medalj, men det kan bara vara en trädgård som vinner priset ”Best in Show”.

Det är inte säkert att publiken tycker likadant som juryn. Därför har du möjlighet att rösta fram din personliga favorit bland utställarna. Den trädgård som får flest röster vinner ”Publikens Val”.

Vinnare Publikens Val 2018:

  1. Kaffe med dopp – Hvilan utbildning. Med 549 röster
  2. Garden Extravaganza – Gröna Bladverk & Gånarps lilla grön. Med 247 röster
  3. The Bohemian Hardrocker – T som i trädgård. Med 218 röster

 

Nedan presenteras alla Utställningsträdgårdar som deltog under 2018:

 

Nr 1. Garden Extravaganza

Gröna Bladverk & Gånarps Lilla Gröna

Extravagant = överdriven, överdådig, omåttlig, slösaktig, ymnig, orimlig…
(eller alldeles, alldeles underbar) Less is more – is a bore! More is galore!

I ett land av femtio nyanser av dimgrått och regntunga skyar behövs ibland en regnbåge. Ett sprakande fyrverkeri som lyser upp en Trumpen dag, en explosion som ger energi och en färggrann palett att måla världen i. Det här är trädgården där man blommar ut och vaknar till liv. Ett utropstecken som ropar på uppmärksamhet och storslagen glädje för trädgårdens alla möjligheter!

Nr 2. Skogsliv

Julia Askaner och Sofia Hellbom

Tänk dig att kliva in i en skog mitt i centrala Malmö. Skogen stänger ute ljud från trafiken och du hör dina steg mot ett planksprång. Växtligheten blir tätare och slutligen mynnar trädgården ut i en förtrollande skogsglänta.

Planksprånget som leder en genom trädgården är inspirerat från fjällens vandringsleder. Sobra ljusa färger från fjällandskapet skapar kontrast med skogens mer dovare färgskala. På sidorna kantas språnget av blomstrande perenner. Gränserna mellan rum och skog suddas ut.

Skogsliv är en plats för kontemplation och rekreation, en trädgård inspirerad av den svenska naturen.

Nr 3. Kaffe med dopp! (Vinnare av Best in Show - juryns pris)

Hvilan Utbildning

Ena änden av trädgården är inramad av häckar och en skiffermur. Där syns en umgängesyta med en kokvrå under en pergola som ger möjlighet till matlagning och kaffekokning.

Stramt klippta häckar agerar bakgrund till rufsiga planteringar med växter i mörka färger. Centralt placerad är en badtunna och tunnans blanka vattenspegel tas upp i ett större ekfat med vatten. I en nästan sluten cirkel av granslanor finns möjligheten att ta en dusch under bar himmel.

En trädgård med vinklar och vrår med allt från kaffe till dopp. Utställningsträdgården skapas gemensamt av lärare och studerande från Hvilan Utbildning.

Nr 4. The Bohemian Hardrocker

T som i trädgård

Det här är Johnny och Ralf. Båda delar ett stort musikintresse och en trädgård. Till trädgården bjuder de in sina vänner för att spela och prata runt elden och ibland håller de konserter. Trädgården är både en lugn oas och ett inferno av ljud och ljus. Bandet använder trädgården som replokal och tycker att det ger en skön inspiration att omge sig av frodig grönska och mysig atmosfär. Det ger lust att testa, leka och experimentera. Precis som i trädgården.

Ralf och Johnny älskar naturen, vilket syns i den frodiga grönskan. De funderar mycket på hållbarhet och att ta hand om vår miljö, därför är steget inte långt till att samla regnvatten för att försörja trädgården. Att det sen är den perfekta platsen att kyla öl på är ett lyckligt sammanträffande.

Nr 5. Spegling av grönt

Anders Mårtensson

Trädgården ska vara en motpol till det allt snabbare tempot i människors vardag. En plats för eftertanke reflektion och ro.

Växtmaterialet har en grön och frodig bas med vita och vinröda uppstickare. Formspråket varierar från stramt klippt till frodigt skirt. Två cirklar av stål är i centrum av trädgården.

Den första med mossa och små ormbunkar symboliserar skog. Den andra med vattenspegel står för källa, önskebrunn eller tjärn. Stommen av trä fungerar som inramning till rummet, med sittplatser och en pergola där murgröna hänger ner, skärmar av och förstärker rumskänslan.

Nr 6. Out in Office

Tall Trädgårdsbyrå

Trädgården är inte ett grått och diskret utomhuskontor som ska gömmas undan. Det är färgsprakande och skapat för att lyftas fram och användas mycket. Nobody puts ”Out in Office” in a corner.

Trädgården är ett komplement till alla kontor med egna eller delade rum, eller en del i det aktivitetsbaserade kontoret. Här förlägger du dina analoga aktiviteter, som möten och utbildningar. Håll budgetdragningen i utomhussalen och få frisk luft och ljus på köpet, eller slå dig ner vid den färgrika väggen när det är dags för veckomötet eller utvecklingssamtalet.

Under Malmö Garden Show kommer trädgården få besök av några kontorsråttor och studenter som får arbeta utomhus en stund.

Nr 7. Byen i Byen

TagTomat

Utställningsträdgården är ett exempel på hur ett kvarter i den kompakta storstaden kan utformas och samtidigt göra det attraktivt för människor med stadsnatur och biologisk mångfald. Här finns allt från en skolträdgård, vildäng, kycklingar, fruktträd, stadsskog och människor.

Besökare kan gå runt i trädgården och få nya upplevelser varje gång man rundar ett hörn. Nyfikenhet är stor och du vill fortsätt hela vägen runt i trädgården. Betraktar man bara trädgården utifrån är det omöjligt att veta vad som händer där inne. På avstånd kommer trädgården upplevas som en frodig ö som kommer upp ur ett grönt blomsterhav.