Pocket Gardens

En nyhet på årets Malmö Garden Show är de något mindre trädgårdarna Pocket Gardens. Fem studenter från SLU Alnarp får, utifrån samma förutsättningar, chansen att skapa varsin unik kreativ trädgård. Trädgårdarna kommer finnas på Mölleplatsen intill trädgårdsmarknaden.

Best in Show och utdelningen av medaljer
Alla Pocket Garden bedöms och poängsätts av en jury. Når en trädgård upp till en viss poäng tilldelas medalj i motsvarande valör. Det finns ingen gräns för hur många trädgårdar som kan få en viss valör på en medalj, men det kan bara vara en som vinner priset ”Best in Show”.
Pocket Garden sponsras av: Klinker Outdoor, Lackalänga, Stångby, Sveriges Stenindustriförbund och Miljöfabriken.

Nedan presenteras alla deltagande Pocket Gardens:

 

Dödens väntrum

Fanny Stenegard

Dödens väntrum är ett rum för en palliativvårdsavdelning där konceptet handlar om döden, som är värdig, självklar och närvarande. Det svarta är lika självklart som det vita och det ena kan inte finnas utan det andra.  Trädgården genomsyras av dödens värdiga och stillsamma ton och blandas med skogens omslutande och trygga frihet.

Kanske är detta ett rum man skulle vilja avsluta sitt liv i? Liggandes på rygg i havet av blommor, tittandes upp i trädkronorna där man kan känna doften av jord, vinden i håret och solens varma strålar i ansiktet.

 

Kaffegrottan

Helen Strid Bozac

Kaffegrottan skapar en härligt doftande plats i lummig avskildhet. Den ska inspirera och visa hur man kan skapa en grönskande och mysig fikaplats även i den lilla trädgården. Den stora inspirationskällan är kaffe och de gamla skånska kaffegrottorna. Kaffet kommer igen i färg, material och doft.

Kaffegrottan byggs upp av en kaffeböneformad vägg som är centralt placerad. Denna vägg är klädd med ett vackert handgjort danskt tegel, som har en tydlig kaffekaraktär. På utsidan av väggen byggs en kulle upp som fylls med växter i en mixad planteringsstruktur. Kaffegrottan är en trädgård för flera sinnen som inbjuder till att slå sig ner och njuta av en god kopp kaffe.

Trädens reinkarnation (Vinnare Best in show - juryns pris)

Felicia Svensson

Genom historiens har vi människor alltid utgått från nedskriven information. Mycket av det vi vet om våra förfäder och deras tankar, framgångar och banbrytande upptäckter, kommer från någon form av text. Trädgården är en hyllning till all världens litteratur.

Men man kan inte dyrka böcker utan att dyrka naturen, för ut träd kommer böcker. Trädgården förmedlar även vikten i litteraturen och vilken viktig roll naturen har i den.

Utbränd

Cassie Lexiia Gruwert

Utbrändhet är en viktig fråga att lyfta fram i dagens samhälle. Idag är det helt accepterat av samhället att vara en djupt prestationsinriktad person. Men följderna av att ha höga krav på sig själv kan bli svåra. I slutet av dagen är alla ”måsten”, viljan att prestera sitt bästa på jobbet, i studier eller i relationer inte viktigare än den egna hälsan. Innan det går för långt måste vi lära oss att rå om oss.

Trädgårdens gestaltning består av björkstammar som sträcker sig mot ljuset. Stammarna skapar en omfamning som ger en känsla av trygghet och ljuset hopp. Mörkret i gestaltningen skall representera det brända i utbrändheten, med färgen svart. Därför är trädgårdsidé baserad på både vitt och svart.

Överjorden

Signe Winkler

Magisk realism kan beskrivas som sammansmältningen av en gripbar, synlig och rationell verklighet med en hallucinatorisk och drömliknande verklighet. Man kan inte tro sina ögon! Trädgården vill utmana våra sinnen genom magisk realism. I många av trädgårdskonstens mästerverk ingår falska perspektiv och optiska illusioner som självklarheter.

Alla trädgårdens beståndsdelar är igenkännbara från en vanlig trädgård men beter sig inte som de ska. Det tunga blir lätt, det välkända flippar ut och det omöjliga blir möjligt.