Mat och fika

INGET MALMÖ GARDEN SHOW 2019 – MEN 2020 ÄR VI TILLBAKA. STÖRRE, LÄNGRE OCH BÄTTRE ÄN NÅGONSIN!

Trädgård och odling hänger nära ihop med mat och gastronomi. Detta uppmärksammas förstås på Malmö Garden Show. Mat, dryck, glass och fika serveras från olika foodtrucks. Våra mathantverkare dukar upp ett stort utbud av egenproducerade läckerheter från trakten. Det genuint skånska varvas med internationella traditioner.

Följande mathantverkare deltog under 2018 från A-Ö:

Baristakollektivet

Meny:
Alla sorters kaffe och te. Vi har valt att samarbeta med Johan & Nyström som sedan de startade rosta kaffe 2004 blivit en favorit för alla oss kaffeälskare.

Om Baristakollektivet:
Baristakollektivet är fem vänner som serverar kvalitetskaffe från en mopedbil. Vi brinner för kaffe, musik och möten! Alla i Baristakollektivet har studerat eller studerar musik, och vi kombinerar våra passioner så ofta vi får chansen. Vi tycker att kaffe med pop passar lika bra som kaffe med dopp. Vi vet hur glad man kan bli av att få en riktigt bra kaffe, och det är en härlig känsla att göra någon glad! Därför är varje kaffe viktig för oss, vi vill alltid kunna vara stolta över det vi gör tillsammans.

Caseroll

Meny:
– Skåne-Wrap™. Lundasparris® från Vallkärra, rökt Bjärekyckling® från Torekov, nyslagen majonnäs på gulor från egna frigående Blommehöns, syrad rödkål i ett tunnbröd från Malmö.
– Skåne-Wrap™ vegan. Lundasparris® från Vallkärra, ekologisk skogschampinjon från Hällestadsvamp®, egengjord hummus och syrad rödkål i tunnbröd från Malmö.
– Casserolls egen lemonad, Lokalproducerad lättöl från Lundabryggeriet, Kornheddinge Bryggerikompani, och Hönsinge Hantwerksbryggeri, Caliente ekologisk juice med chilihetta, från Malmö och källvatten från Bergslagen.

Om Caseroll:
Casserolls mat bygger på slow cooking, det vill säga varsam behandling av råvarorna för optimal smak med bibehållen näring. På sommarhalvåret frossar vi gärna i primörer som ramslök och sparris, kombinerat med till exempel Bjärekyckling eller pulled pork av skånsk rapsgris.

 

Eida

Meny:
Mat och fika på skånska. Vi serverar matiga sallader och pajer fyllda med de bästa råvarorna säsongen har att erbjuda. Vi gör klassiska kakor med en modern twist, allting ”himmabagat”.

Kaffe på vår favoritböna från Åre kafferosteri och diverse kalla drycker, de flesta med ursprung i här i Skåne.

Om Eida:
Eida är en variant av det gamla skånska ordet eda som kort och gott betyder äta. I namnet finner ni grundidén med vårt koncept: äta på skånska! Vi lagar och bakar allting från grunden och anpassar menyn efter säsong. Råvarorna vi använder oss av är i största möjliga mån närodlade och vi samarbetar med flera lokala producenter.

Fisky Business

Meny:
Fisk & Chipsen. Gjord från grunden på norsk torsk med underbara pommes egengjort tartarsås eller egenvispad aioli.
– Sillamacka. Som sig bör med stekt sill, sallad, lök citron och en dillvippa. Välj mellan hovmästarsås eller örtagårdssås.
– Räkmacka. Inga konstigheter med handpillade räkor, sallad, vispad majonnäs, ägg, citron och en dillvippa på toppen.

Om Fisky Business:
Fisky Business är ett pop-up kök med rötterna i Lund som drivs av oss, Hannes och Sofia. Vår ambition är att servera klassiska fiskrätter med fisk från hållbara bestånd. Vi lagar vår mat från grunden med ambitionen att du som gäst ska överraskas och påminnas om hur jäkla gott det är med fisk.

Gaston & Vega, The Green Food Truck

Meny:
– Burgare. Vegetariska och veganska burgare gjorda på ekologiska skånska bönor med picklad rödlök, hemslagen dressing, sallad och nybakt burgarbröd.
– Indisk linsgryta. Serveras med hembakt chilibröd.
– Veganska kärleksmums.

Om Gaston & Vega:
Gaston & Vega serverar vegetarisk/vegansk närodlad och hemlagad mat. Vi gör allt från grunden, utan halvfabrikat. Vi månar om att använda så mycket lokalt odlat som möjligt.

Green Fries

Meny:
Hemmagjorda Fries. Gjorda på ekologisk närodlad potatis. Till det får man välja en kryddmix och två stycken dippsåser som vi gör från grunden.

Om Green Fries:
Green Fries grundfilosofi är att använda bra råvaror som finns runtomkring oss. Det innebär inte bara att det smakar, det är också bra för miljön. Till våra fries använder vi oss av en ekologisk potatis som odlas ca tio kilometer ifrån vårt eget kök.

Vi arbetar med lokala bönder och små aktörer runt om oss för att på det sättet ha större vetskap och förståelse för råvaran som vi använder och föredrar att plocka ingredienser till våra dipsåser i vårt närområde.

 

Gul på hjul

Meny:
Dagsfärska bullar, kakor, nybryggt kaffe & kalla drickor.

Om Gul på hjul:
Gul på Hjul är en ombyggd Allme-truck från 1981. Allt fika är bakat på enbart ekologiska råvaror och är helt fria från tillsatser som färg, arom och konserveringsmedel. Dessutom är all dryck som serveras hos Gul på Hjul både ekologisk och fairtrade-märkt. Så håll utkik efter den gula lilla café-trucken!

Ismobilen

Meny:
Hansens glass, ekologisk mjukglass, sorbet och isglass.

Om Ismobilen:
En sak som gör Ismobilens glass speciell är att den inte innehåller så mycket luft som många andra glassar. Det är en därför en glass med mer tyngd och mindre luft.

Mjölken kommer från Jersey kor vilket ger en lite fetare och krämigare mjölk som smakar mer. Korna lever ett friskt liv under ekologiska förhållanden endast 10 km från det lilla mejeriet där vår goda glass tillverkas.

Vaniljen i vår vaniljglass kommer från Kongo och Madagaskar. Rasmus och Anders, som gör vår glass, har god kontakt med sina lokala producenter och ser till att vaniljen produceras under hållbara villkor, både för jordbrukarna och för miljön.

Jipi Empanadas

Meny:
– Empanadas. Klassiska Argentinska empanadas med en modern gourmet-twist. Våra empanadas är små matbröd fyllda med olika godsaker.
– Asado. Örtdoftande baguette fylld med ekologiskt nötkött, karamelliserad lök, tomat, vattenkrasse och chimichurrisås.

Om Jipi Empanadas:
Jipi Empanadas serverar organiska och hemlagad läckerheter direkt från en 300 grader varm vedeldad ugn. Ugnen sitter på en specialbyggd Christiania-cykel där elförsörjningen kommer både från pedalerna på cykeln och från solpanelerna på taket. Empanadas är en känd maträtt och väldigt populär i större delen av Latinamerika.

Kafferista

Meny:
Alla sorters kaffe och te. Kaffet vi har valt ut är ett exklusivt kaffe från Piansa som aldrig är äldre än tre veckor från rosten till kaffekoppen.

Om KaffeRista:
KaffeRistas ägare har lång erfarenhet inom restaurang- och hotelldrift både inom servisen och i olika chefspositioner. Vi har arbetat hårt för att få den erfarenhet som vi har och har också utmärkt oss genom vår genuina passion för branschen. Vår stolthet och vårt mål har alltid varit att sträva efter bästa möjliga insats, och försöka att överträffa förväntningarna. Hög produktkvalitet och exceptionell service standard har varit våra viktigaste prioriteringar.

Korrito

Meny:
– Bulgogi Beef Kimchi Fries. Pommes frites, bulgogi marinerat nötkött, hemmagjord kimchi, picco de gallo, gochujangmajonäs, vårlök och sesamfrön.

Om KorritoIden
Tanken med Korrito föddes för två år sedan när jag var på en matfestival i Berlin för att titta på olika sorters festivalmat. Det var där som jag för första gången smakade rätten Bulgogi Beef Kimchi Fries och bara älskade den. Vi började titta på egna kimchirecept som passade till vår rätt och till förra årets Malmöfestival gjorde vi 600 kilo och allt gick åt. Det är fantastiskt kul att få bjuda Malmöpubliken på den här rätten.

Matskeppet

Meny:
-Högrevsburgare. Kimchiaioli, grillat briochebröd och färsk sallad.
-Laxburgare. Citron & dillaioli, surdegsbröd och färsk sallad.
-Veganburgare. Gjord på sojafärs, Guacamole, veganbröd och färsk sallad.
-Choripán (Argentinsk-inspireras korv). Chimichurrisalsa, korvbröd och färsk sallad.
-Barnburgare

Om Matskeppet:
Matskeppet är en Food truck som drivs av Adam och Osama. Två kockar som sätter sin prägel i att servera mat av högsta kvalité.
Maten tillagas från grunden och vi jobbar med lokala och ekologiska råvaror. Detta kombinerar vi med en god fräsch smak, bra näring och härligt utseende i rätterna som tillagas. Följ oss på vår resa mot matrikets finrum! #hängmedskeppet

Nordic Street Food

Meny:
Högrevsklämma. Långkokt svenskt högrev, syrlig vitkål, inlagd rödlök, riven pepparrot i tunnbröd från Jämtland.
– Sparrisklämma (vegetarisk). Smörstekt lokalproducerad sparris, syrlig vitkål, riven Vesterhavsost i tunnbröd från Jämtland.

Om Nordic Street Food:
Nordic Street Food drivs av Pernilla Elmquist och Jens Almgren. Nordic Street Food var Malmös och en av Sveriges första Food Trucks 2013 och korades till Sveriges Bästa Food Truck och Nordiska Mästare 2016. Nordic Street Food “hittar på” och lagar den nya nordiska gatumaten från grunden, på nordisk råvaror i säsong. Ekologiskt när det går. Alltid lokalt. Vår mat är ren, fri från tillsatser och speglar årets olika årstider.

Seedlip Garden Bar

Meny:
Alkoholfria drinkar

Seedlip:
Seedlip, världens första destillerade, alkoholfria spritdrycker har gett svaret på frågan ”vad du ska dricka när du inte dricker”.

Seedlip har utvecklat en noggrann, individuell destilleringsmetod anpassad till varje enskild ört, växt eller krydda, för att kunna skapa unika, välavvägda och komplexa blends, fria från socker, sötningsmedel och kalorier.

Simple Food Truck

Meny:
-Bánh Mì med fyllningar. Långkokt högrev och teriyakisås.
-Xiú Mại (vegansk). I tomatsås.
-Bún. Med stekt ryggbiff & citron gräs eller stekt kyckling, kaffir och limeblad.

Om Simple Food Truck
Simple Food Truck serverar vietnamesisk mat. Vi servera mat som är lagade från grunden.

Staffans pannkakor

Meny:
söta och matiga pannkakor (gluten och laktosfria samt veganska alternativ)
– Vardagspannkakan. Med lingonsylt och keso.
– Söndagspannkakan. Med jordgubbssylt och grädde (laktosfri).
– Pannkaka Bretagnska galetten. Med ägg, ost och svartpeppar.
– Pannkaka Italien. Med vitlöksmarinerad svamp, solrosfrön och gorgonzolacremé.
– Pannkaka Frankrike. Med rödbetor, valnötter, chevrécremé och honung.

Kylda drycker och när-rostat fair-trade kaffe från Sandby kafferosteri.

Om Staffans pannkakor:
Kom och testa Staffans pannkakor. Han har lämnat vetemjölet för bovetemjölet, den vanliga mjölken till förmån för den laktosfria. Hans recept idag är inspirerat av den bretagnska galetten vilket gör pannkakorna både gluten- och laktosfria.

Slottsträdgårdens Kafé

Meny:
Bakverk av alla de slag, ekologiska drycker, soppor, veganburgare, högrevsburgare, smörrebröd, räkmackor, raw food kakor. Vi har även ett brett utbud av drycker både med och utan alkoholhalt.

Om Slottsträdgårdens Kafé:
Slottsträdgårdens Kafé är ett litet kafé där glada människor i all enkelhet möts, njuter och har trevligt över något gott att äta och dricka. Omtanke är ledmotivet på vårt kafé. Då menar vi inte bara omtanke för våra gästers välmående utan också omtanke för miljön. Ekologiskt och närodlat har nämligen alltid legat oss varmt om hjärtat. Idag arbetar vi så långt det bara går med ekologiska, närproducerade och klimatsmarta råvaror.

Vi följer säsongerna och använder oss gärna av vad trädgården har att erbjuda. Inget slår en härlig soppa som är lagad på t ex spetskål som bara färdats ett par meter från trädgårdslandet till grytan.

Öppet kl 10.00-20.00 varje dag under Malmö Garden Show.
After Garden Show mellan kl 18.00-20.00.