Stora nyheter i Pildammsparken

Inför det baltiska jubileumsåret bjuder Pildammsparken på flera nyheter och upprustningar. För både ögon och för ben med spring i. Återskapandet av Margaretas blomstergata efter kronprinsessans ritning, ett nytt ljud- och ljusspel på vattnet, två utomhusgym och en lekplats för fantasin är några av årets attraktioner.

carolinelarsson650Caroline Larsson är inte uppvuxen i Malmö. Men som ung hälsade hon ofta på moster, morbror och kusinerna på Dammfri. Varje besök bjöd på promenad genom Pildammsparken. Det var den största parken hon någonsin sett. Den var så stor att en bilväg delade den, för ingen kunde orka gå igenom hela till fots. Redan då, som sexåring, tyckte hon att den var fantastisk med sin mäktiga skog och tallriken som kändes helt oändlig att passera över. Och så var det alltid så mycket folk.

– Det är det jag har burit med mig, den är storslagen men ändå folklig, berättar Caroline om vad som gör Pildammsparken speciell för henne.

 

Parkförsköning och Margaretas blomstergata

Caroline är landskapsarkitekt på Gatukontoret och har en lång gemensam historia med Pildammsparken även i yrkeslivet. Hon var ansvarig för återuppbyggnaden av murarna vid blomstergatan för snart tio år sedan och för en temalekplats 2009. Under de senaste fyra åren har hon varit projektledare för utvecklingsplanen av Pildammsparken. Planen sträcker sig över en lång period, men inför baltiska jubileumsåret siktar hon och förvaltningen på att färdigställa en rad åtgärder.

blomstergatan650pxMycket av arbetet är inriktat på finträdgårdarna. Rosariet är snart färdigupprustat, och voljären – den gamla fågelburen – är omgjord till en rosenpergola, som en rosenbeklädd tunnel med belysta klätterväxter. För de med stort intresse för Baltiska utställningen blir återskapandet av Margaretas blomstergata, efter kronprinsessan Margaretas ritning från 1914, den troliga höjdpunkten. Blomstergatan utformas i ett mönster av romber med rabatten uppbyggd av prydnadsbuskar, perenner, sommarblommor och lökväxter.

– Det har varit lite pyssel att hitta alla de här växterna men till 99 % har vi lyckats, så den kommer definitivt bli värd ett besök, jämför Caroline blomstergatans överensstämmelse med originalet.

Vattnet den stora attraktionen
Pildammarna var en gång i tiden stadens vattenreservoar. Vattnet är grunden för hela parken och borde vara centralt för besökarnas upplevelse. När Caroline och hennes medarbetare började med utvecklingsplanen stod det klart att folk inte upplevde dammarna så. De var fulla av alger och smuts, man kunde inte komma nära vattnet, de var inte attraktiva.
– Det har vi tagit fasta på eftersom vattnet borde vara den stora attraktionen.

Pildammsparken650pxFör att höja aktiviteten runt vattnet ska växter återplanteras runt de båda dammarna. Vid den lilla dammen blir det perennplanteringar och vid stora ska svärdsliljor och en rad olika arter försöka få fotfäste. Men det finns motståndare till återplanteringen. Parkens gäss är mer sugna på att äta växterna än att beundra dem.
– Så vi har konstruerat små burar som vi sätter växterna i, säger hon och skrattar. Det är mycket som händer som är på försöksnivå och det är väldigt roligt, fortsätter hon.

 

 

Även när det kommer till vattenreningen blir det en del udda metoder. Vissa fiskar är negativa för ekosystemet, de äter upp all zooplankton, krafsar runt och frigör näringsämnen. Då blir vattnet grumligt och fullt av alger. Ett första steg i lösningen?
– Under baltiska helgen ska vi ha en fisketävling!

Deltagarna ska fiska ut den skadliga glaskarpen som ska ersättas av rovfisk. På så sätt hoppas man få en bättre biobalans i dammen.

Ett ljus- och ljudspel kommer att ha premiär på fontänerna och den stora vattenväggen på dagen 100 år efter öppningen av Baltiska utställningen. Det kommer sedan att visas varje kväll under sommaren.

För den rörlige och leksugne
Det är inte bara parkens utseende som får en make-over. Aktiviteterna i parken är lika viktiga. Motionärer nyttjar parken i stor utsträckning, från glada amatörer till fotbollsspelare i MFF och ungdomar i MAI.
– Det är sådant som gör att parken är väldigt levande under en stor del av dygnet och det är viktigt för oss att bidra till trygghetsupplevelsen, säger Caroline.

Därför ska alla armaturer bytas ut – de flesta är redan utbytta – till en energisnål källa som ger ett bättre ljus på marken och inte sprider så mycket ljus omkring sig i luften. Till jubileumshelgen ska dessutom två nya utomhusgym stå klara. Ett mer för smidighet, ett mer för styrka.
– Men det är ingen klassisk pensionärsgymsutrustning utan lite tuffare. Gym där man använder kroppen som vikt, beskriver hon utrustningen.

Teaterkiosk_Annika-Carlsson650pxFör barnen satsas det på kreativ lek. Inspirationen till temalekplatsen ”Teater” kommer från läget vid gamla teatern. Biljettbodar, rekvisitaförråd och ett stort klättertorn som kan användas som kuliss till en scen, där både låtsas- och riktiga föreställningar kan spelas upp, är några av lekmöjligheterna.
– Ett tema som stimulerar till lite fantasilekar och rollekar, inte bara gunga och åka rutschkana, beskriver Caroline tanken bakom lekplatsen.

 

 

Arbetet med utvecklingen av Pildammsparken har bara kommit en bit på vägen, men Caroline Larsson är både nöjd och hoppfull.
– Det känns som att vi är på väg och får vi verkligen till våra idéer skulle det sätta Pildammsparken på nytt på kartan med attraktiva målpunkter, säger hon om parkens framtid.

Text: Johan Björkwall

Läs fler artiklar om Baltiska jubileumsåret