Nytt spel som levandegör en del av Malmös historia

Historieintresserade, deckarfantaster och spelentusiaster kan se fram emot ett helt nytt brädspel som släpps i höst. Pelle Holmgren håller just nu, tillsammans med sina kompanjoner Felix Holmgren och Anna-Lina Brunell, att skapa ett spel om Baltiska utställningen och Malmö 1914.

spelmakarna605x370Spelet, som ännu inte har något namn, kan beskrivas som ett sällskapsspel där alla spelare tillsammans spelar en fiktiv person – en på utställningen verksam silhuettklippare som genom fantastiska tillfälligheter får chansen att utreda diverse mysterier i Malmö och kring Baltiska utställningen sommaren 1914.

–Inspirationen kommer främst från ett detektivspel som gavs ut på 80-talet, som jag och Felix spelade med vår familj då. Det utspelade sig i Sherlock Holmes viktorianska London. Långt senare hittade vi uppföljaren ”Gumshoe”, där man rörde sig i 1930-talets San Francisco. Att spela dem var som att kliva in i en bok full av mystik och hemligheter, där man faktiskt kunde bestämma vad som skulle hända och vem man skulle träffa, säger Pelle Holmgren.

–Vad som gjorde, och fortfarande gör, spelen verkligt unika, är att spelarna kan spela kooperativt, alla i samma lag. Just glädjen i att få samarbeta, resonera och lyssna på varandras tankegångar, är något jag brukar sakna i de flesta sällskapspel. Man är ju oftare en grupp konkurrenter än något samarbetande sällskap.

Den andra inspirationskällan var förstås Malmö dit gruppen valde att förlägga spelmiljön. De fastnade snabbt för 1910-talet som var en intressant tid i stadens histioria.

–Det var så mycket som var i rörelse, med urbanisering, industriell utveckling, nya sociala rörelser och konsttrender. Och Baltiska utställningen som ett bländade vitt spektakel som skulle sätta Malmö på kartan, men som också innebar en slutpunkt för en förhållandevis lugn, borgerlig era. I andra delar av staden fanns ju smutsen och eländet kvar. Och under utställningen bröt första världskriget ut i Europa. En fantasieggande spelmiljö, med andra ord.

spelet605x370Spelmaterialet kommer att bestå av häften med ledtrådstexter i prosaform, ett antal tidningssidor, en karta över Malmö och en över utställningen. Spelarna läser först en inledningstext där ett mysterium/brott presenteras. Sedan är det dags att söka efter ledtrådar, besöka platser och personer, lyssna på vittnesmål, läsa tidningsartiklar och dra slutsatser.

Det kommer att finnas flera hundra platser och personer att besöka, till exempel en handelsresande på Hotell Savoy, en änka på Lugnet, en gammal sjöbjörn på ett sjömanshotell, föreståndaren för nöjesfältets korv- och ölpaviljong och en stram sekreterare på Hermods språk- och handelsinstitut.

I spelet blandas fiktion och fakta men en ordentlig research ligger till grund för alla miljöer, personer och platser. När gruppen startade med spelet förra sommaren hade de hört talas om Baltiska utställningen men visste inte så mycket om den.

–När man väl börjar leta finns det en otrolig mängd material att sugas in i. Bland annat tre gigantiska volymer ”Officiell berättelse”, som gavs ut efter utställningen. Den innehåller allt ifrån ritningar och materialförteckningar över paviljongerna till en genomgång av hur många wienerbröd som såldes i Temperance-restaurangen. Det svåraste är att hitta icke-förskönande ögonvittnesskildringar. Och att inte förlora sig i research. Vi måste ibland påminnna oss själva om att vår ambition inte är en historisk genomgång. I första hand ska det bli ett roligt spel.

 Exakt hur spelet kommer att se ut är inte klart än men det kommer att vara inspirerat av dåtidens formspråk med den äldre typen av stilblandningar och framväxande modernistiska trender.

–Vi kommer att använda autentiskt material som utgångspunkt och förändra det på olika sätt. Vi har dock ingen grafiker ännu så om någon känner sig manad får hen gärna höra av sig! 

Förhoppningen är att spelet ska kunna lanseras under hösten 2014, gärna i samband med öppnandet av Malmö Museers utställning Sommarsol och mörka moln – Malmö 2014. Målet är att spelet ska kunna köpas i både bokhandel, på spelhyllor och kanske i museibutiker.

–Vi hoppas att spelet kan tilltala en blandad målgrupp, såväl spelnördar som deckarfantaster och historiskt intresserade.

Mer info om spelet 

Text: Linda Kapusta

Läs fler artiklar om Baltiska jubileumsåret