Baltiska jubileumsåret 2014

2014 firades 100-årsjubileet av Baltiska utställningen som hölls i Malmö 1914. Baltiska utställningen visade upp den tidens tekniska framgångar men också kulturell förfining, idrottsliga prestationer och lantbrukets moderna utveckling. 1700 utställare från Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland samlades på det stora utställningsområdet där Pildammsparken ligger idag. Utställningen invigdes den 15 maj 1914 och var verkligen fantastisk, modern och överdådig.

Under hela 2014 arrangerade Malmö stad, Malmös kulturinstitutioner och andra aktörer en mängd olika utställningar, föredrag och andra evenemang för att fira Baltiska jubileumsåret.

Då intresset för jubileumsfirandet är fortsatt stort kommer vi att låta delar av den här sidan leva kvar en tid till. /Kulturförvaltningen, Malmö stad (april 2015).

Helena & Faust på Malmö Opera

Operaverkstan ger liv åt den poetiska enaktaren Faust & Helena i en cafémiljö inspirerad av Baltiska utställningen 1914, den som vissa kallar Jugends sista suck innan världen förändrades för alltid.

Läs hela artikeln

Lärorik studiecirkel om Baltiska utställningen

Föreningen Malmö Hjärt-Lung arrangerade, i samarbete med ABF, under våren en intressant och lärorik studiecirkel om Baltiska utställningen.

Läs hela artikeln

Baltiska maten

När Baltiska utställningens ledande män utformade planen till den vita utställningsstaden var det en synnerligen viktig fråga vad man skulle bjuda besökarna i nöjesväg. För allmänhetens behov av mat och dryck var det rikligen och väl sörjt på Baltiska utställningen.

Läs hela artikeln

Foto i storbildsformat i Pildammsparken

Utställningen Den vita staden invigs samtidigt som firandet av det Baltiska jubileumsåret 2014. Malmö Museer utställning i storbildsformat visar upp fotografier från Baltiska utställningen, direkt på plats i Pildammsparken.

Läs hela artikeln

Nationaldräkter från 1914

Den 17 maj är det vernissage för ”Baltiska utställningen – Nationaldräktsaffären” på Möllegården kultur i Åkarp. Med föremål från Charlotte Weibulls samlingar har montern från Baltiska utställningen återskapats. Det blir nationaldräkter, skånska vävnader och folkdräktssilver.

Läs hela artikeln

Stora nyheter i Pildammsparken

Inför det baltiska jubileumsåret bjuder Pildammsparken på flera nyheter och upprustningar. För både ögon och för ben med spring i. Återskapandet av Margaretas blomstergata efter kronprinsessans ritning, ett nytt ljud- och ljusspel på vattnet, två utomhusgym och en lekplats för fantasin är några av årets attraktioner

Läs hela artikeln

Följ med in i en förtrollad värld

Tänk dig att få mingla med dåtidens besökare på Baltiska utställningen – en dröm som inte går att förverkliga, eller? Lisbet Berggren har gjort en jubileumsfilm där hon har försökt skapa denna känsla genom att blanda rörlig film och foton från den tiden.

Läs hela artikeln

Paviljong från Baltiskan firas i Åhl

Åhls hembygdsförening firar en 100-årsjubilerande paviljong med intressant historia. Nu finns den i Insjön i Dalarna men för 100 år sedan drog den storpublik på Baltiska utställningen.

Läs hela artikeln

En baltisk porter till jubiléet

När kalifornisk hembryggartradition möter skånsk entreprenörsanda blandas malt, humle, jäst och vatten med malmöhistoria av rebellknutna nävar. På en liten avstickarväg från Norra Grängesbergsgatan kokar South Plains Brewing Company upp en baltisk porter till jubileumsdagarna.

Läs hela artikeln

En 100-åring stämplar in

Ett stycke historia finns bevarad på Stämpelfabriken i Malmö. En gigantisk stämpel i trä pryder ena hörnet av butiken. För hundra år sedan stod den i det som sedermera blev Pildammsparken på Baltiska utställningen.

Läs hela artikeln

Spel som levandegör en del av Malmös historia

Historieintresserade, deckarfantaster och spelentusiaster kan se fram emot ett helt nytt brädspel som släpps i höst. Pelle Holmgren håller just nu, tillsammans med sina kompanjoner Felix Holmgren och Anna-Lina Brunell, att skapa ett spel om Baltiska utställningen och Malmö 1914.

Läs hela artikeln

Historiska föredrag

Vad vet du om Trekungamötet, Årsta-kvinnorna och Pildammsparkens historia? Malmö högskola, Stadsarkivet och Stadsbiblioteket arrangerar ett flertal olika föredrag under Baltiska jubileumsåret.

Till föredragen