Jubileumsboken

Malmö 1914 är en bok för dig som vill upptäcka livet i staden det dramatiska märkesåret 1914. Förutom uppseendeväckande händelser som Baltiska utställningen under sommarmånaderna och trekungamötet i december ger boken en bred bild av Malmö inför språnget till det moderna.

Malmö 1914 - en stad inför språnget till det moderna

I maj 1914 öppnade Baltiska utställningen i Malmö, och framstegsoptimismen flödade. Alla fyra nationer med kust runt Östersjön – de var inte fler – satsade stort för att visa upp det bästa av kultur och teknik. Mitt under pågående utställning utbröt första världskriget, varvid två av de utställande nationerna låg i krig med varandra.

Bokens 22 författare, som alla har specialkunskaper inom sina respektive områden, berättar om sjukvården, rättsväsendet, idrotten, kvinnornas och arbetarnas rörelser för att ta plats i staden, företagarna och företagandet, stadens olika religiösa samfund, kulturen, arkitekturen och inte minst transporterna som tog besökarna in till staden och som gjorde det möjligt för de boende att färdas i staden, exempelvis med spårvagn till Baltiska utställningen.

Boken är rikt illustrerad med ett omfattande fotografiskt material och förtydligande kartor.

Malmö 1914 vänder sig till alla som vill få nya perspektiv på samhällsliv och händelser i en svensk storstad vid tiden för första världskrigets utbrott.

Boken släpptes den 25 november 2013 och du kan hitta den i utvalda bokhandlar och i nätbokhandlar.

ISBN 9789163722868 (inb)
Förlag Mezzo Media, 2013
Språk/sidantal Svenska 380 s.

Läs mer om Baltiska utställningen

bokhog-gra-bakgrund250pxDet finns mycket litteratur om Baltiska utställningen, här är några tips:

Stadsbiblioteket i Malmö har sammanställt en lista över litteratur om Baltiska utställningen.

Pildammsparkens historia på Kulturarv Malmö.

Länsstyrelsens kulturmiljöprogram Text om Baltiska utställningen.

Kunskapens bok/Malmös historia Artikel om Baltiska utställningen av Sven Rosborn.

pildamm-boken200pxPildammsparken: 1914-2014 av författaren och journalisten Ulla Hårde är en hyllning till en älskad park. I boken berättas den fantastiska historien om Pildammsparken från Baltiska utställningen fram till idag.

Utöver ett unikt historiskt bildmaterial och ritningar med kronprinsessan Margaretas favoritväxter i blomstergatan innehåller boken fotografen Martine Castorianos nytagna bilder av Pildammsparken.