Följ med in i en förtrollad värld

bilder-fr-filmen450px-graTänk dig att få mingla med dåtidens besökare på Baltiska utställningen – en dröm som inte går att förverkliga, eller? Lisbet Berggren har gjort en jubileumsfilm där hon har försökt skapa denna känsla genom att blanda rörlig film och foton från den tiden.

Filmen startar i nutid från Pildammsparken och skruvar senan tiden 100 år tillbaka för lite malmöhistoria. Därefter följer vi med in i utställningen och får se de vackra byggnaderna som, med sina trappgavlar, knyter an till gammal skånsk byggtradition. På drygt 20 minuter tar Lisbet Berggren tittarna med in i denna förtrolland värld. Vi är närvarande mitt i händelserna, men ändå på 100 års avstånd.

–Den kungliga glansen sprider en majestätisk högtidlighet och även om vi står bland åskådarna som vill få en skymt av både den svenske och danske monarken, säger Lisbet Berggren.

lisbethBerggren650pxI filmen tittar folk nyfiket på oss – fast det är nymodigheten med filmkamera som gör att de vänder sig om. Nog kan man ana hur de långa klänningarna frasar mot gångarnas grus. Vi hör ett sorl från en tid som ännu inte hört ordet världskrig. Malmö glänser och har blivit en storstad.

–Med mina 20 års erfarenhet av filmning och min utbildning inom bland annat historia har det varit en spännande process att få titta in i en svunnen tid. Jag har ödmjukt arbetat med denna film- och bildskatt som speglar Malmös kanske mest blomstrande tid.  

Läs mer om filmen

Tillbaka