Faust & Helena på Malmö Opera

Operaverkstan ger liv åt den poetiska enaktaren Faust & Helena i en cafémiljö inspirerad av Baltiska utställningen 1914, den som vissa kallar Jugends sista suck innan världen förändrades för alltid. Föreställningen spelas den 19 december-10 januari 2015

Faust&HelenaNågra tiotal meter från platsen där Malmö Opera nu finns, låg 1914 ingången till Baltiska utställningen. Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland visade upp det senaste inom industridesign, teknik och konst. Innan utställningsperioden var över, bröt första världskriget ut. När kanonerna tystnade fyra år senare var det gamla komprometterat, dött. – Det var jugends sista suck, säger Operaverkstans konstnärliga ledare Maria Sundqvist.

Faust & Helena

Om denna sista vackra utandning har hon skrivit föreställningen Faust & Helena. Den består av en ramberättelse som utspelar sig under Baltiska utställningen samt kompositören Lili Boulangers kammaropera Faust & Helena.

– Jag har tidigare fördjupat mig i det som hände efter första världskriget. Unga desillusionerade konstnärer upplevde den kultur som ledde fram till att två grannländer började slakta varandra som komprometterad och försökte bygga språket och konsten på nytt.

Nationalromantisk era

cafe550I samband med 100-årsjubileet av Baltiska utställningen valde Maria Sundqvist att undersöka slutet på den nationalromantiska era som föregick kriget.

– Det som jag primärt intresserar mig för är tidsandan, konsten som låg i tiden, de långa linjerna, blomsterspråket. Mycket handlar också om synen på kvinnan i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Inom operan till exempel Salome i Strauss opera med samma namn eller Kundry i Parsifal. På en och samma gång demonisering och idealisering av kvinnan.

Föreställningens miljöer

arsta1Maria Sundqvists stycke Faust & Helena utspelar sig i Årstapaviljongen, byggd med feministen och rösträttsförkämpen Fredrika Bremers villa som förebild. I första delen pratar en konditor och en servitris om tidens frågor, bland annat kvinnlig rösträtt. Därefter spelas Lili Boulangers stycke i kafeet.

Den 19-åriga Lili Boulanger vann det prestigefyllda Prix de Rome i Paris 1913. Hon var inte bara den första kvinnan som fått priset, hon var också den yngsta som någonsin fått det. Hon led av dålig hälsa och dog redan 1918, men hennes syster Nadia blev en legendarisk lärare i komposition i Paris och kom att påverka generationer av tonsättare.

Sista ljuva sucken

lili.boulanger– Lilis opera är en fri fantasi kring sagan om vetenskapsmannen Faust, som väcker den sovande Sköna Helena från Trojanska kriget ur sin sömn. Men Helena vill inte vakna. Hon är en inkarnation av det evigt sköna och så fort hon väcks till liv leder det till hat och krig.

– Det är underbart vacker musik. Efter första världskriget kommer alla ismerna och spräcker upp. Det här är liksom sista ljuva sucken.

Text: Torgny Nilsson, Malmö Opera

Faust & Helena på Malmö Opera

Tillbaka