En baltisk porter till jubiléet

jubileumsol650pxNär kalifornisk hembryggartradition möter skånsk entreprenörsanda blandas malt, humle, jäst och vatten med malmöhistoria av rebellknutna nävar. På en liten avstickarväg från Norra Grängesbergsgatan kokar South Plains Brewing Company upp en baltisk porter till jubileumsdagarna.

Jeffrey Scott Brown poserar framför jäskaret med knuten näve, tecknet som kommit att symbolisera hans bryggeri, South Plains Brewing Company, och hans bryggfilosofi. Han förespråkar små bryggsatser framför massproduktion. Ölen han gör i den gamla korvfabriken på industriområdet i Sofielund ska gå åt fort, och vanligtvis är en sats slutsåld på två veckor.
– It’s all about freshness, deklarerar han.

När han kom till Sverige 2002 från San Fransisco och smakade kalifornisk ale var det något som saknades. Den var fortfarande god. Men på vägen hit – från pakettering via resa genom hetta på skepp utan kylsystem till att den når svenska gommar – försvinner färskheten och den distinkta smaken av humle. Det har han ändrat på med sitt mikrobryggeri, som den forne kocken jobbar heltid med sedan juli 2013.
– Du behöver inte längre åka till Kalifornien för att få god kalifornisk ale, säger han med stolthet i rösten.

Det är den fräschören han nu ska anamma på ett jubileumsöl för Baltiska utställningen. Idén kommer från Dan Holmér. Hans ölintresse förde honom till South Plains. Entreprenören i honom såg en intressant möjlighet. Och som historieintresserad malmöbo ligger Baltiska utställningen honom varmt om hjärtat.
– Jag vill ge malmöborna en öl med känslan av 1914 och med Jeff har jag möjlighet att göra det, ge en nostalgisk upplevelseresa tillbaka i tiden, förklarar Dan som hoppas bli egen bryggmästare inom en snar framtid.

Ölet de två har valt för att uppmärksamma jubiléet är en klassisk och enkel baltisk porter som kommer landa någonstans mellan sex och sju procent i alkoholhalt. Det är en typ av öl som bryggts sedan 1800-talet runt de baltiska länderna. Bryggprocessen har precis satt igång – ni vet, färskheten framför allt – produktion startade 26 mars för att ha portern klar till jubileumsdagen den 15 maj.
– Det blir en fyllig öl, maltig med behaglig beska, beskriver Dan den baltiska portern.
– Och lite rökig, fyller Jeff i.
– Som fungerar bra med ost eller choklad och gärna dricks ur en cognacskupa, fortsätter Dan.

Jeff och Dan planerar att brygga en limiterad ölsats av sin baltiska porter, vilket innebär att 1000 liter kommer att finnas till hands till jubiléet. Majoriteten kommer att säljas på systembolagen vid Hansa, Triangeln och Mobilia i Malmö, men upphovsmännen hoppas kunna ordna med försäljning av portern i anslutning till jubileumsfirandet i Pildammsparken.

buteljering650pxUnder intervjun pratar Jeff och Dan om vikten av att göra sin öl så genuin och autentisk som möjligt, i smak och såväl som till utseende. Jeff arbetar med en grafisk designer, Joshua Alvarez på Malmöbyrån Sven Eighteen, som kommer att tillverka en gammaldags etikett till den baltiska portern. Diskussionen går genast igång om hur den kan komma att se ut. Sacha Stefansen, Jeffs partner som också jobbar på bryggeriet, bildgooglar ”Baltiska utställningen”.
– Kan vi använda den här, undrar Dan och pekar på en bild av Ernst Norlinds ikoniska affisch för Baltiska utställningen 1914.
– Det borde gå, den är ju hundra år gammal, säger Sacha.
– Men vi kan göra vår egen variant av den, flikar Jeff in. Det här är snyggt, säger han och pekar på byggnadens trappgavel på bilden.

Diskussionerna och idéerna fortsätter en bra stund på South Plains, vars namn kom till av att Jeff befann sig på Söderslätt i Vellinge med en vän och frågade hur man översätter namnet till engelska. Namnet fastnade hos Jeff och sedermera döpte han sitt bryggeri till det. Samtalet om hur en eventuell etikett skulle kunna utformas mynnar ut i en efterlysning till läsarna av denna artikel.
– Om någon har en ölflaska eller någon kuriosa om öl från tiden för Baltiska utställningen så hör av er till mig, ber Dan.

Text & foto: Johan Björkwall

Läs fler artiklar om Baltiska jubileumsåret