En 100-åring stämplar in

stampelfabriken650-storEtt stycke historia finns bevarad på Stämpelfabriken i Malmö. En gigantisk stämpel i trä pryder ena hörnet av butiken. För hundra år sedan stod den i det som sedermera blev Pildammsparken på Baltiska utställningen.

Det var hans farfars far, stämpelfabrikören Carl J Gunn, som startade firman 1911. Tre år senare var han med som utställare på Baltiska utställningen. En massiv träkonstruktion av en jättestämpel var hans huvudnummer och mässmonter. Denna attraktion, som var till för att locka kunder och inte en fungerande stämpel i sig, använde han som ett podium att ställa de faktiska stämplarna på.

Idag står stämpeln, helt i original förutom att toppen förr kunde snurra, i Stämpelfabrikens lokaler på Stora Nygatan i Malmö.
– Den är unik, jag tror att det är den enda utställningsmontern som finns kvar i original från den tiden, berättar Johan Gunn, fjärde generationens stämpelfabrikör som ser till att fabriken fortsatt drivs vidare inom familjen.

Stämpeln är förvånansvärt välbevarad och skvallrar inte om sin ålder där den står och tornar upp mot taket. Att den är en av få, kanske den enda kvarvarande, montern från Baltiska utställningen har Johan Gunn sin teori om.
– På den tiden byggde man stora grejor. Den här är förhållandevis liten och det är väl därför den finns kvar, spekulerar Johan Gunn om varför stämpeln, som ändå mäter ca 2,5 meter i höjd, har överlevt i snart ett sekel.

Under den tiden har stämpeln varit ute på äventyr några gånger och ställts ut på Skånemässan, bland annat i samband med 75-årsfirandet av Baltiska utställningen.

sydsvenskan650x370Bakom stämpeln plockar Johan Gunn fram en medalj, en mugg och en tidning ur ett skåp. Medaljen med Gustav V:s profil på framsidan och muggen med motiv från utställningen var gåvor till utställarna. Johan Gunn bläddrar i tidningen. Det är ett gammalt nummer av Sydsvenskan. Datumet säger 15 maj 1914, samma dag som Baltiska utställningen öppnade. Han stannar till vid en panoramabild.
– Det skojar man inte med, utbrister han. Det var en enorm del av Malmö som var utställningsområde. Den har format Malmö för all framtid.

medaljer650x370Hans farfars far gick bort blott 40 år gammal. Därför är det inte så konstigt att inga anekdoter om hans vistelse på Baltiska utställningen vandrat vidare genom familjen.
– Sådant brukar komma på ålderns höst, så hans eskapader berättades tyvärr inte vidare, förklarar Johan med visst vemod i rösten.

Men den stora stämpeln lever än. Och snart får den fira sin 100-årsdag tillsammans med Baltiska utställningen.

Text & foto: Johan Björkwall

Läs fler artiklar om Baltiska jubileumsåret