Musikstaden Malmö

Eurovision i all ära, men hur ser resten av musiklivet ut i Malmö? Vi har bett Nadia Bhere, journalist och inbiten musikmänniska, om att beskriva sin musikstad och tipsa om sina favoritställen:

Ung, het, kreativ, politisk och världsvan. Malmös musikliv är den passionerade förälskelsen alla bör uppleva under sin livstid. En underdog som alltid tar sig fram, kör sin egen stil och står sig stark i stadens med- eller motvind.

Stockholm och Göteborg i all ära. Men det är faktiskt i Sveriges tredje största stad som det händer. Malmö har sedan länge haft ryktet om sig att vara en av Skandinaviens hetaste musikstäder och det är inte utan anledning att staden förvandlats till ett eldorado för unga själar. Närmare bestämt till den stad i Sverige som föryngrats snabbast genom den stora inflyttningen av unga människor från hela landet.

”Drömmer du om det obegränsade musiklivet i en storstad, flytta då inte till Stockholm utan till Malmö”.

Så löd rådet redan runt millenniumskiftet när nöjesjournalisten Per Bjurman lovordade Malmö som musik- och klubbstad i en krönika för Aftonbladet. Detta efter ett besök på KB, Inkonst och, vad han kallar för världens bästa skivaffär, Musik och Konst.

FRÅN POPSTAD TILL POPPISSTAD

Runt millenniumskiftet var det också fem inflyttade smålänningar som blev synonyma med Sveriges sydligaste storstad. Genom popdängor som Erase/Rewind, Lovefool och My Favourite Game erövrade The Cardigans världen och gav Malmö ett internationellt namn. Cardigans blev även synonyma med Tambourine Studios som startades 1999 av medlemmar i Eggstone. Där spelade även band som Dipper och Monkeystrikes in sin musik, precis som The Ark och Bob Hund gjort, och bidrog till

kultförklaringen av Malmö som kröntes till ”Årets popstad” år 2000. En utmärkelse som delades ut av Sveriges Radio för ett livaktigt, inspirerat och engagerat musikliv.

I efterhand kan utmärkelsen även ses som en symbolisk markering för startpunkten av Malmös rekordsnabba klassresa. Från en trött, sliten och grå industristad till en ung, hipp och trendsättande studentstad. En följd av Malmö högskolas grundande och invigningen av Öresundsbron – två tveklöst avgörande faktorer för Malmös omvandling som skapade helt nya förutsättningar, behov och input för ett levande nöjesliv – även under veckorna.

FESTA FÖR ALLT I VÄRLDEN

Medan nöjeslivet i universitetsstaden Lund fortsatt att präglas av dammiga och studentikosa traditioner har centrum för det unga skånska musik- och klubblivet istället flyttat till den gamla ar

betarstaden Malmö som blivit symbolen för det nya – en pluralism av kulturuttryck. Inte minst genom Mix Musiks närvaro som skapat en plattform för folk- och världsmusik. Genom att bjuda in musiker från hela världen har arrangörerna också synliggjort och lyft fram stadens egen befolkning – en naturlig mötesplats som skapat dialog kring integration, kultur och mångfald. Det har även kulturhuset Inkonst som bidragit till att skapa en arena för svenska och internationella författare, filmare, musiker och klubbarrangörer, med ekonomiskt stöd från Malmö stad. En tradition som Moriska Paviljongen nu också förvaltar vidare.

Det är just det politiska engagemanget som är så unikt och utmärkande för Malmös nöjesliv. Här finns en oerhörd stark vilja och ett engagemang att skapa glädje och samtidigt förändring. I Malmö styr idealismens krafter och här festar man och räddar samtidigt världen. Vare sig det är arrangörsföreningen Kontrapunkt som anordnar stödkonsert för Palestina i form av elektronisk intifada, Möllevångsfestivalen som utövar närdemokrati genom att skapa en festival med 100 lokala band och mobilisera volontärer av folket för folket. Eller Asylgruppen som arrangerar fest för papperslösa flyktingar genom att samla in pengar tack vare artister som ställer upp och spelar gratis.

Parallellt med framgångssagan Malmö dras staden dock fortsatt med sitt dåliga rykte och sina sociala problem. Det är just där – i skärningspunkten mellan det nya och det gamla, mellan möjligheter och utmaningar – som Malmö paradoxalt nog är som mest intressant även ur ett nöjesperspektiv. En underdog som inte sällan liknas vid Sveriges motsvarighet till Berlin; befolkningsmässigt, kreativt och ekonomiskt. I Malmö finns det i princip något att göra varje dag, oavsett hur lite pengar man har. Likt en världsstad finns det både bredd och djup samtidigt som Malmös geografiska litenhet gör att allt kan upplevas på en och samma kväll om man så önskar. I Malmö finns något för alla oavsett vad man gillar för

Malmšfestivalen 2011, onsdag 24 aug<br /> B-gŠnget, SwingtŠltet, Sšdertull

musik: Rock, pop, jazz, soul, hiphop, house, synth, techno, reggae, salsa, blues, tango, klassiskt, experimentellt eller Balkanröj. Varje år manifesteras även stadens musikaliska mångfald när Malmöfestivalen, Sveriges största och äldsta festival, bjuder sina invånare på konserter i över en veckas tid. Då ges brett, smalt, svenskt, utländskt, nytt, gammalt, lokalt och internationellt för alla att uppleva – gratis.

 

POP TILL HIPHOP

Mycket har hänt sedan vi fick en bro till Köpenhamn. Kanske främst till Malmöbornas egen förvåning. I globaliseringens tidevarv har inte bara stadens landmärke Kockumskranen flyttat till Sydkorea och ersatts av en Turning Torso. Popdrottningen Nina Persson har flyttat till New York och ersatts av en hiphopkung från Lund. Timbuktu, eller Jason Diakité, utgör nu stadens främsta varumärke som han delar med den färgstarka rapparen Gnu??i. Malmös epitet som rock- och popstad har vidgats till att även omfatta soul- och hiphop som framförallt speglar en ny generation unga Malmöbor med utländsk bakgrund. Advance Patrol, Pauline och Lazee för att nämna några. Inte minst Arash vars Mellanöstern-influerade radiohits gjort honom till en större stjärna utomlands än på hemmaplan.

Mycket har hänt i Malmös musik- och klubbliv de senaste tio åren och mycket kommer definitivt att hända de kommande tio åren. Inte minst när vi också fått en av Europas modernaste konsertarenor som tagit hit världsstjärnor som Leonard Cohen, Elton John, Jay-Z och Kanye. Nu även internationella musikevenemang som Eurovision Song Contest.

Men som radioprofilen Mats Nileskär, Malmöbo och programledare för det legendariska P3 Soul, sagt: ”Det är alltid historien bakom musiken som är viktigare än musiken”. Det citatet går även att applicera på Malmö som nöjesstad.

Nadia Bhere, journalist.

Lyssna på ny och gammal musik från Malmö i Spotify!
http://open.spotify.com/user/nadiabhere/playlist/7qUu6n3YzaJm94N3io0Own 

Nadias favoritklubbar:
Kristallen – Malmös galnaste klubbkoncept kombinerar både musik, konst och performance. Ofta efter ett tema som ger de mest fantasifulla och oväntade dekorationer och klädval.

Ode To Joy – Musikalisk möten, liveband och massiv dansglädje hittar du hos klubben som bland annat startats och drivs av tidigare The Ark-medlemmarna Martin Axén och Jepson.

Oh Baby I Like It Raw – En ragu av disco, hiphop, house, reggaetutor och italiensk fullblodsrock med två av Malmös skickligaste dj:s.

Fler musiktips:

Music Doc Film Festival startade i Malmö för fem år sedan och är, som namnet antyder, en festival för musikdokumentärer. Festivalen drivs som en ideell förening och finns idag även i Göteborg, Stockholm och New York.

Popkollo Malmö startades 2007 och är ett återkommande musikläger med syftet att öka andelen unga tjejer och vuxna tanter på landets musikscener. Projektet drivs ideellt av musikintresserade kvinnor i staden

Ladyfest är Malmös feministiska kulturförening som verkar för en mer jämställd musikscen genom att arrangera klubbar, konserter och debatter med kvinnor i fokus.

Tomboy är Malmös enda homonormativa rock- och popklubb. En självklar mötesplats för festglada flator och söta poppojkar. Homo, bi, queer som straight.

Malmšfestivalen 2011, fredag 26 aug<br /> Alexis Weak, Lilla Sydsvenskan, Posthusplatsen

Malmö Sommarscen ger varje sommar cirka 200 föreställningar på över 40 platser i Malmö. Musik, teater, dans och film för barn, unga och vuxna. Gratis!

Det är här det händer!
Moriska Paviljongen http://www.moriskapaviljongen.se/
Babel http://babelmalmo.se/
Inkonst http://www.inkonst.com/
KB http://www.kulturbolaget.se/
Belle Epoque http://belle-epoque.se/musik/
Metro http://www.metropamollan.se/program.asp
Kontrapunkt http://www.kontrapunktmalmo.net/
Cuba Café http://www.cubacafe.se/
Deep http://www.deepclub.se/
Tangopalatset http://www.tangopalatset.se/program-och-kurser
Palladium http://www.palladium.nu/

 

Detta inlägg är publicerat i . Spara sidan som bokmärke.